Toen ik jaren geleden begon met hardlopen kreeg ik vanuit diverse richtingen hetzelfde advies: “Investeer in goede hardloopschoenen.” Het zou een hoop blessureleed voorkomen. Nou, ik ging hier en daar eens informeren en er ging een wereld voor me open. Onderzoek aan de hand van voetafdrukken, lichtbakken en loopvideo’s zou nodig zijn om de juiste loopschoen te vinden. Zelf leek me dat nogal overdreven voor iemand die twee keer per week een eindje door het park jogt. Ik ging, eigenwijs, zelf op zoek naar een geschikt instapmodelletje in de ‘gewone’ sportzaak. Negentig procent van de damesmodellen viel direct al af. Dat heeft te maken met het feit dat ik hetzelfde model voeten heb als Katrien Duck, zeer smalle hiel en zeer brede voorvoet. Gelukkig was er een schoen die mij perfect paste en de prijs viel ook nog enorm mee. Op die schoenen heb ik jarenlang blessurevrij gelopen. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik vorig jaar in Amerika in de uitverkoop een zelfde paar schoenen zag. En daar loop ik nu nog steeds naar volle tevredenheid op.

Nou dacht ik tot voor kort dat iedere hardloper het zelfde dacht over het belang van goede hardloopschoenen, tot ik in de Volkskrant een artikel las over ‘ barefoot-running’. Ik wist wel dat sommige Afrikanen in staat zijn om marathons te lopen op blote voeten, maar ik twijfel nog steeds of onze poezelige geciviliseerde en tot op het bot verwende voetjes daar geschikt voor zijn. In de vakantie loop ik wel eens op blote voeten mijn tent uit. Bij de eerste scherpe kiezeltjes en schelpjes ga ik al tierende en vloekend op zoek naar op zijn minst een paar badslippers. En dan heb ik het nog niet over asfalt met stukken glas en andere hinderlijke obstakels.

Maar het aantal barefootrunners lijkt toe te nemen ook in ons eigen land. Je hebt ook     ‘neppers’ die op five-finger-shoes lopen, een soort teensokjes. Maar dat vind ik dan weer niks. Barefoot running doe je niet, of op blote voeten. En hoe kan het ook anders; de blote-voeten-gelovigen beweren dat je op bloete voeten juist minder blessures hebt dan op die enorm kostbare hardloopschoenen. Het zou beter zijn voor je knieën en achillespezen, doordat je weer natuurlijker gaat lopen zoals je dat als peuter geleerd hebt.

Tja, ik weet het niet. Ik denk dat barefoot runners vooral romantici zijn. Terug naar de natuur. Eén zijn met je omgeving. Aarden met je voeten in het zand. Dat werk.

De term barefoot is ook bekend in de hulpverlening. Zo ken ik barefoot dokters en barefoot counsellors. Dat zijn mensen die vanuit een soort roeping hun werk doen. Wars van protocollen, regels en wetten volgen ze hun hart. Deze weldoeners kom je tegen in gebieden waar veel professionals zich niet wagen; Sloppenwijken, achterbuurten en ontoegankelijke gebieden. Rekeningen worden niet uitgeschreven, betalen mag in de vorm van brood, koffie en zonodig een bed om op te slapen. Geen poespas, wachtkamers, scans en verzekeringspolissen. Gewoon een pleister en een luisterend oor. Daar hangt ook een zekere romantiek om heen van éénvoud en puurheid. Prima dat deze mensen bestaan.

Zelf ben ik toch heel blij dat ik in een stad woon met een ziekenhuis en een verzekeringspolis. Net zoals ik blij ben met een paar schoenen met voetbed en stevige zool. Terug naar de natuur? Heerlijk, maar tot op zekere hoogte.

Ik zeg maar zo, wie de schoen past….

 

 

 

 

Zoeken op de site

Komende wedstrijden

okt
20

20 10 2018

Laatste berichten

Ik zoek iemand die voor de Stadshagenrun voor kids een startbewijs over heeft. Graag wil ik hem overnemen.
maandag 08 oktober 2018 10:07
Ik ga vanavond de halve niet lopen. Wie kan Ik nog plezier doen met mijn startbewijs?
zaterdag 09 juni 2018 09:06
Ik heb een startbewijs voor de stationsloop van volgende week woensdag 30 mei in de aanbieding. reageren kan ...
woensdag 23 mei 2018 08:31