Het is nu officieel bevestigd. Deze zomer was de natste zomer sinds mensenheugenis, of in ieder geval sinds 1906, het jaar waarin men zulke dingen gingen meten. Als buitensporter krijg je dat mee. Zin in een lange fietstocht vergaat je als je Nederland niet eens meer kan zien liggen op de buienradar. En dat hardlopen in de regen, tja… het blijft twijfelachtig. De doorgewinterde hardlopers hoor ik nooit klagen over regen, sterker nog, een frisse bui wordt bejubeld. Verhalen over heerlijke frisse zoete druppels die zachtjes neerdalen op zilte bezwete en hete lijven. Zo klinkt het bijna als een erotische ervaring. Natuurlijk ik snap het wel, regen verfrist, geeft lekker veel zuurstof in de lucht, en als je toch al nat bent van het zweet, wat maakt het dan eigenlijk nog uit?

Maar als ik de donkergrijze wolken al zie hangen stel ik mijn hardlooprondje toch nog maar even uit. Want wat nou als het niet bij een paar druppeltjes blijft, maar je een enorme hoosbui op je kop krijgt? Soppen in je schoenen, een shirt dat aan je huid blijft plakken en druppeltjes die via je wimpers in je ogen landen zodat je niks meer ziet?

Zo’n hoosbui als bij de Zwolse halve marathon dit jaar dus. Helemaal niet erg als je al bijna thuis bent en je zo door kan lopen naar een warme douche. Maar als je nog 10 kilometer verder moet lijkt me dat toch geen pretje.

Nou hoor ik wel eens dat er geen slecht weer bestaat, zolang je maar de juiste kleding draagt. Maar daar heb je met flinke regen toch een probleem. Een goede hardloop-regenjas bestaat niet. Althans, dat is mijn mening. Op de bekende websites met tips en tricks lees ik dat je het beste een dun regenjasje kan dragen van ademend materiaal. Dat gaat dus niet. Of een jas ademt óf hij is waterdicht, maar niet allebei tegelijk. Een jas die waterdicht is laat geen water door, niet van buiten naar binnen, maar ook niet van binnen naar buiten. Dus het zweet blijft binnen en de regen buiten. Hoe dan ook, nat word je.

Van de week ging ik naar Run 2 Day om onze mooie posters en flyers van de Stadshagenrun af te leveren, dus ik dacht nu vraag ik het maar even aan een expert. Hoe zit dat nou met regenjassen en windjacks? En inderdaad, een ademende dunne regenjas is er niet. Er werd mij geadviseerd om gewoon lekker zonder jas te lopen of een dun windjasje te dragen. Je koelt immers vooral af als het ook nog eens gaat waaien als je nat bent geregend.

Afijn, mijn eigen conclusie is dat ik mijn taktiek gewoon blijf volgen. Even buienrader checken en een blik door het raam en ik weet genoeg. En elke dag , ook deze zomer, is het wel een uurtje droog om te gaan lopen.

Loop je lange afstanden en wil je goed gewapend zijn tegen een stortbui? Deze tips kwam ik nog tegen:

Draag een pet met een klep, dat houdt de regen uit je ogen.

En dames, zorg dat je je tepels goed bedekt. Natte schurende kleding kan dezelfde schade veroorzaken als een hongerige drieling aan de borst. Nou dan weet je het wel. Dus vaseline smeren, afdekken met pleisters of op zijn minste een goedzittende sportbeha dragen.

En weet, na regen komt altijd zonneschijn!

 

 

 

 

Zoeken op de site

Komende wedstrijden

okt
20

20 10 2018

Laatste berichten

Ik zoek iemand die voor de Stadshagenrun voor kids een startbewijs over heeft. Graag wil ik hem overnemen.
maandag 08 oktober 2018 10:07
Ik ga vanavond de halve niet lopen. Wie kan Ik nog plezier doen met mijn startbewijs?
zaterdag 09 juni 2018 09:06
Ik heb een startbewijs voor de stationsloop van volgende week woensdag 30 mei in de aanbieding. reageren kan ...
woensdag 23 mei 2018 08:31