Het doel van trainen is het versterken van de fysieke eigenschappen die, voor in dit geval hardlopen, belangrijk zijn. De fysieke eigenschappen die je bij hardlopen wilt trainen/versterken zijn:

  • Beweeglijkheid en lenigheid
  • Aeroob uithoudingsvermogen
  • Anaeroob uithoudingsvermogen
  • Krachtuithoudingsvermogen
  • Maximaalkracht
  • Techniek / motoriek

De bovengenoemde fysieke eigenschappen kan men met verschillende soorten trainingen trainen.

Soorten trainingen voor hardlopers

Herstelloop is een loop in een heel rustig tempo van ongeveer 30 à 60 minuten.

Lange rustige duurloop duurt 1,5 tot 3 uur en je traint er je aerobe uithoudingsvermogen mee.

Bij de vlotte duurloop ligt de snelheid tussen die van lange rustige duurloop en tempoduurloop. Duurt ongeveer 45 minuten tot 2 uur. Je traint je aerobe uithoudingsvermogen en je anaerobe uithoudingsvermogen.

Tempoduurloop houdt in, flinke snelheid net onder het verzuringspunt. Duur van tempo duurloop is maximaal 45 minuten. Je traint je anaerobe uithoudingsvermogen.

Interval intensief is een intervaltraining. Relatief hoge loopsnelheid in de inspanningsgedeeltes. Lange rust ten opzichte van het inspanningsgedeelte en weinig herhalingen. Onder te verdelen in trainingen met lange inspanningsgedeeltes of korte inspanningsgedeeltes . Je traint hiermee je anaerobe uithoudingsvermogen en je krachtuithoudingsvermogen.

Interval extensief is een intervaltraining. De loopsnelheid is in de inspanningsgedeeltes relatief laag. Korte rust periodes en veel herhalingen. Onder te verdelen in trainingen met lange inspanningsgedeeltes of korte inspanningsgedeeltes. Je traint met deze trainingsvorm vooral je aerobe uithoudingsvermogen.

Krachttraining kunnen we onderverdelen in:

- Maximaalkracht: trainen met zware belastingen en weinig herhalingen. Hiermee train je je maximaalkracht.
- Krachtuithoudingsvermogen: trainen met beperkte belastingen en veel herhalingen. Hiermee train je je krachtuithoudingsvermogen. Je kunt trainen met of zonder hulp van toestellen en je kunt het daarom binnen of buiten uitvoeren.

Heuveltraining is een vorm van training waarmee je krachttraining, techniektraining en intervaltraining gelijktijdig uitvoert. Extra verzwaring is aan te brengen door de keuze van de ondergrond, bijvoorbeeld mul zand. Je traint je anaerobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek/motoriek.

 

Snelheidstraining is tempolopen met "volledig" herstel. Hierbij worden bepaalde (korte) afstanden in een bijna wedstrijdtempo gelopen, afgewisseld met heel veel rust om goed te herstellen. Je traint je anaerobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek/motoriek.

Fartlek is een doorgaande loop met snelheidsvariaties; kortstondig afgewisseld met andere bewegingsvormen. Intensieve en minder intensieve gedeeltes wisselen elkaar onregelmatig af. De vaart blijft er in, dat wil zeggen, geen onderbrekingen, geen moment van "stilstaan". De vorm van de training wordt mede bepaald door wat de omgeving te bieden heeft. Het is een speelse trainingsvorm waarbij je veel mag improviseren. Een bosgebied is natuurlijk het meest geschikt. Maar het kan ook op bijvoorbeeld de atletiekbaan, door dynamische oefeningen en loopscholingsoefeningen in afgezwakte vorm in de fartlek op te nemen. Op dat moment hebben ze geen technisch doel, maar zijn ze te gebruiken om onder andere het krachtuithoudingsvermogen te trainen. Een enigszins homogene groep (zelfde niveau) is een vereiste om deze training uit te voeren. Je traint je beweeglijkheid en lenigheid, aeroob uithoudingsvermogen, anaerobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek / motoriek.

Bij loopscholing worden deelbewegingen van de loopbeweging apart getraind. De loopbeweging wordt als het ware ontleed. De deelbewegingen worden veel extremer uitgevoerd dan normaal, zodat je je ervan bewust wordt en de betreffende motoriek verbetert. Deze trainingsvorm is niet geliefd onder hardlopers maar levert wel heel goede resultaten. Je traint met loopscholing je techniek en motoriek.

Bron: www.fitklik.nl

 

Komende wedstrijden

Geen activiteiten gevonden
Copyright © 2020 Loopsport Zwolle. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.